PENGENALAN

  1. Utama
  2. Pengenalan

Pengenalan Hospital Labuan

Labuan adalah sebuah pulau yang indah terletak di Malaysia Timur. Kedudukannya berhampiran negeri Sabah kira-kira 17 kilometer dari daerah Menumbok, tempat perhubungan yang paling hampir serta berhampiran dengan Negara Brunei Darussalam di sebelah barat laut. Mempunyai keluasan 87.52 kilometer persegi. Keadaan permukaan buminya adalah rata tetapi sedikit sebanyak berbukit-bukit di sebelah utara dan barat serta mempunyai pantai yang landai. Jarak bibir pantai Labuan dengan tanah besar Borneo ialah kira-kira 8 kilometer. Labuan diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuan pada 16 April 1984.

Keadaan permukaan buminya adalah rata tetapi sedikit sebanyak berbukit-bukit di sebelah utara dan barat serta mempunyai pantai yang landai. Jarak bibir pantai Labuan dengan tanah besar Borneo ialah kira-kira 8 kilometer. Labuan diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuan pada 16 April 1984.

"Hospital Labuan adalah sebuah hospital yang menggunakan konsep nukleus."

Ianya mula dibina pada 10 Oktober 1991 dan siap pembinaannya pada 29hb Januari 1995 di mana penyelenggaraan bangunan dan peralatannya masih dibawah tanggungjawab Syarikat Pembinaan YTL Sdn. Bhd sehingga 08 Mac 1997.Hospital ini terletak di kawasan seluas kira-kira 12.047 hektar dengan keluasan bangunan 31,969 meter persegi. Mula beroperasi pada 10 Jun 1995 dan telah dirasmikan oleh Mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir bin Mohamad pada 29 Ogos 1996 dengan mempunyai kapasiti 109 katil. Pada tahun 2014, kapasiti katil Hospital Labuan telah dinaikkan kepada 122 katil. Hospital Labuan ini mempunyai kemudahan bagi perkhidmatan pakar yang dijangka dapat memberikan keselesaan perkhidmatan rawatan perubatan kepada kira-kira lebih 86,908 (statistik 2011) orang penduduk Labuan.Hospital Labuan merupakan hospital dengan pakar iaitu Pakar Perubatan, Pakar Bedah Am, Pakar Bius, Pakar Ortopedik, Pakar Patologi, Pakar Kecemasan dan Trauma, Pakar Psikiatri, Pakar Obstetrik dan Ginekologi, Pakar Pediatrik, Pakar Radiologi, Pakar Oftalmologi dan Pakar ENT. Kesemua pakar menjalankan klinik masing-masing di Klinik Pakar Hospital Labuan. Sekarang hospital ini mempunyai seramai lebih 650 orang kakitangan bertugas di sini yang terdiri daripada Pakar serta Pegawai Perubatan, Penolong Pegawai Perubatan, Jururawat dan lain-lain jawatan termasuk kakitangan pengurusan Hospital Labuan.